Не се поддавайте на еуфорията – защо цената от $10000 за биткойн не отразява истинската му стойност

Автор: Miguel Cuneta
Превод: Денислав Герданов
Редактор: Юлиана Чакърова
Оригинал: Don’t fall for the hype — Why Bitcoin’s $10,000 Price Doesn’t Reflect Its True Value

 

Заглавията от финансовите новини през последните няколко дни:

Биткойн най-накрая удари $10000!The Economist 28.11.2017

Биткойн премина границата от $ 10000!CNBC 28.11.2017

Биткойн се ИЗВИСЯВА над $11000!The Guardian 28.11.2017

Любопитното тук е че, информационните агенции не са имали дори 24 часа, за да публикуват „десет хиляди доларовите“ новини, а цената на биткойна вече се е повишила до $11 500. А докато се появи новината, че е достигнал $11 000 той вече се е понижил до $9000. След това, веднага щом бъде изказана последната дума в изречението „Биткойнът се срива!“ , той отново се покачва на $11 000.

Немислимо? Лудост? И двете едновременно? Може би изглежда така, но това не е прецедент.

Виждали сме подобно явление и през 2013г., по време на медийното безумие, когато монетата достигна стойност от $1000. Това подхрани тогавашния „балон“. През януари същата година биткойнът се търгуваше за около $15, изстреля се до $266 през април, за да се срине след това до $50, само дни след като беше достигнал връхната точка на стойността си. Като феникс, който се въздига от пепелищата, през ноември, цената на биткойна беше се покачила отново до $1000, като се разменяше за $1242 (на най-голямата тогава, но вече нефункционираща борса Mt. Gox). Това е почти стократно увеличение в рамките на 11 месеца — многократно по-голям мащаб от десетократното нарастване през тази (2017) година.

Любопитното е, че графиките оттогава са почти идентични с днешните, а тогавашните статии по темата изглеждат почти същите. Просто добавете една нула.

Image from CNN Money

Медиите го раздуват, защото хората се запленяват от подобни неща. Истории за някого, намерил 5000 биткойна на стар харддиск, купен за $25 през 2009г., или за човек, изхвърлил случайно 7500 биткойна и след това преровил отпадъчно депо, за да ги намери, или пък разказ за човек, купуващ си пици за 10 000 биткойна — подобни пикантни новини хващат окото и се тиражират добре.

Другата страна на нещата

Хората обожават пазарния растеж, но това, което расте, рано или късно трябва да започне да пада. Биткойнът не е изключение от този принцип. Историята ни прави свидетели на три значими "Биткойн балона", наситени с много нестабилност помежду им. Колебания от порядъка на 20—30% от стойността в един ден не са нещо необичайно за света на биткойна, но за повечето от хората това може да бъде доста ужасяващо. Например, биткойнът удари $11 500 преди няколко дни, но след това се срина до $9600 и загуби 20% от стойността си за една нощ.

Това никак не са единични случаи, а напротив — често срещано явление. Имаше и моменти, в които валутата пада от $260 на $50. Тогава биткойнът бе обявен за мъртъв.

При друг случай, когато стойността му се срина от $330 на $180. Отчаянието от този факт бе видимо.

Имаше и период, когато беше налице срив от $600 на $250. Хората се питаха „Ще спре ли да пада изобщо?“. Дори и най-безрезервно вярващите в биткойна, започнаха да се съмняват. Много хора се предадоха и си разпродадоха наличностите.

И така... оказа се, че биткойнът не повишава постоянно стойността си — каква изненада! Ако гледаме краткосрочните линейни графики, да, има доста падове във всяка точка от времето. Действително, невинаги е налице постоянен растеж в рамките на 12 месеца, както тази година.

И все пак нека хвърлим поглед и на логаритмичните графики:

Те отразяват доста по-добре от линейните стойността на валутата, за дълъг период от време. Покачване от $1 на $30 долара би изглеждал (на пръв поглед) нищожен, сравнено с такова от $100 на $200. Обаче първият случай показва 3000% увеличение на стойността, а вторият само 100%. Логаритмичните графики премахват тази заблуда.

На тази ценова диаграма, отразяваща целия период от време, от създаването на биткойна, е видно, че стойността се покачва стабилно нагоре, с периоди на значими спадове. Забелязва се, че в началото, колебанията са били по-осезаеми и по-непостоянни.

Дотук, три пъти в историята на биткойна цената му се е покачвала параболично, почти вертикално нагоре. Почти вертикален растеж на логаритмична графика е трудно да се получи, освен ако няма твърде бързо покачване на цената. Имаше такъв случай веднъж през 2011 г. и два пъти през 2013 г. И през двете години стойността на Биткойн нарасна поне стократно. Както се вижда, това нарастване на стойността от $1000 на $11 000 през 2017 все още не е оформена параболична тенденция. За такъв тренд би могло да се говори едва при стойност $100 000 с достатъчно висок темп на покачване. А ние сме все още далеч от нея.

Кръговратът на еуфорията покрай биткойна

Любопитното при цената на биткойна е, че минава през цикли. Първо, имаме налице бавно и постоянно натрупване от хора, които са наясно с материята и съответно го купуват през периода, когато другите го смятат за „ненужен“. Това обикновено се случва след голям ценови срив. След това се достига до точка, когато медиите подхранват растежа отново, и впоследствие настъпва мания (с параболично изразен характер на графиката), когато дори и бабите започват да купуват биткойни. И накрая, след като се достигне връхна „драматична“ точка, „балонът се пука“ и цената отново се срива. Това причинява паническо разпродаване на валутата и накрая остават само онези, които действително разбират технологията, имат доверие на вложението си в електронните монети и ги „задържат“ т. нар. Ходлъри (HODLers). След това се връщаме обратно в изходна позиция, но с по-висока цена и с повече потребителска маса. И после пак, и пак, и пак...

Втренчване в цената и подценяване на стойността

„Цена“ не е еквивалентно на „стойност“. Например, цената на водата е ниска, но водата, сама по себе си, е неизмеримо ценна. Ще загинем за около три дни без вода. Ако водата внезапно стане дефицитна, нейната пазарна цена ще се изстреля в небесата. В сценарии на апокалипсис със зомбита, златото неминуемо би струвало много по-малко от водата. В наши дни обикновената бутилирана вода може да бъде дори по-скъпа от литър бензин, докато само допреди две десетилетия идеята за „купуване на вода“ би била считана за лудост. Пазарът определя цената, но не и стойността.

Аналогично, стойността на Биткойн няма нищо общо с пазарната му цена.

Когато биткойнът струваше $0, той на практика реши нерешимия дотогава 30-годишен проблем на компютърната наука, наречен „проблем на византийския генерал“ как да постигнем консенсус с другите участници в несигурна комуникационна мрежа, или „разпределен консенсус“. Тази ценност на Биткойн е била ясно от първия му ден, дори когато цената му е била на практика нулева.

"Много хора автоматично отхвърлят електронната валута като загубена кауза, заради всички компании, които се сгромолясаха от 90-те години на миналия век насам. Надявам се, че е очевидно, че само централизираният характер на тези системи ги е обрекъл на неуспех. Мисля, че това е първият път, когато изпробваме децентрализирана система, неоснована на доверието към „централна власт“ (авторитет) (Сатоши Накамото, 2009г.)

Не вярвай – проверявай

Благодарение на биткойна, вече нямаме нуждата от посредници при осъществяване на сделките – супер, най-накрая се премахна нуждата да се доверяваме на някого си, все едно че той се разпорежда с парите ни. Можем да прехвърлим стойност по Интернет, без да искаме разрешение от „портиера“. Интернет направи това с предаването на „информацията“, докато преди трябваше да отидем до пощата, за да изпратим писмо, при телефонен оператор, за да се свържем с някого отвъд океана, или при издателя, който да представи пред света нашите истории и идеи. Днес същото прави биткойна, като ни позволява съхраняваме стойност както никога досега, и да я прехвърляме от един собственик на друг, без посредници и позволения, и то мигновено, в световен мащаб.

Точно както стойността на хартиените пари не е в самата хартия, а в правителството, издаващо този документ, стойността на биткойна не е в електронните жетони, предназначени за обмен, а в мрежата, която прави възможна самата обмяна.

„Цената“ на биткойна е най-малко интересното нещо за него. „Стойността“ му е в способността да прави това, за което е предназначен, и то го прави по-най-добрия начин. Когато човек наистина разбере механизмите, тогава ще осъзнае истинската му стойност.

Крипто-ренесансът – една финансова революция

Над една трета от един трилион долара. Това е общото количество криптовалути в света. 165 милиарда, от които, принадлежат на биткойна. Това само показва колко доминантни могат да бъдат мрежовите ефекти. Благодарение на Биткойн технологията, силата да създаваш и обменяш пари бе дадена на всеки човек на земята, и вече не е монопол на крале, институции и олигарси. Печатната преса направи същото, като ни даде силата да създаваме и обменяме информация, което пък даде началото на Ренесанса и впоследствие доведе до Индустриалната революция. Биткойнът ни връща към първопричината за създаването на парите. Огромно богатство се натрупва пред очите ни, но това се случва толкова бързо, че повечето хора не забелязват процеса.

Когато бях момче, обичах да чета книгата на световните рекорди на Гинес. Едно от най-вълнуващите неща за мен там беше списъкът с най-богатите хора в света. В края на 80-те до началото на 90-те години начело на списъка постоянно беше султанът на Бруней, със златния си трон, 200те си Ферарита и позлатения си Ролс Ройс.

Внезапно, в края на 90-те до началото на новото хилядолетие, Бил Гейтс и куп други умници, се домогнаха до върха на списъка. Откъде по дяволите се появиха те? Как е възможно сбирщина от многознайковци, създаващи софтуер, носещи маратонки и работещи от гаражите си, да станат по-богати от крал със столове от масивно злато? Каква бе причината за това?

Това се случи, просто защото Глобалната мрежа е много по-ценна от златото и петрола. Тя даде възможност на хората да съхраняват, обменят и прехвърлят информация. Мрежата носи много по-голяма стойност, отколкото някакви си ярки жълти камъни и изкопаеми горива.

Същото нещо се случва и днес в света на криптовалутите. Изведнъж, онези, които се трудиха здраво за създаването на Биткойн мрежата - доброволно и безвъзмездно в продължение на години - са компенсирани за усилията си от самия софтуер, който те изградиха. Търговците, които вярваха в техните проекти и инвестираха малката заделена сума, заедно с времето и усилията за тяхното изграждане, сега се радват на 1000% до 30000% увеличение на състоянието си в криптовалути. „Пионерите“ създават пътя за ново поколение финансови приложения, които ще доведат милиарди нови потребители до Интернет икономиката. Някои от тях дори вече се доближават до статута на милиардери, и много други ще ги последват.

Създаването на богатство е добро нещо, а натрупването му не е непременно порок. Важният въпрос е как е придобито то – по честен път. Биткойните са такова нещо. Никаква принуда, никакво нечестно предимство, никаква злоупотреба с власт и никаква експлоатация на труд не са били нужни, за да се появи новото богатство на оригиналните биткойн и криптовалутни първопроходци. Ето защо, новаците от доверителните фондове, които "търгуват от десетилетия", плюят по биткойна – те не могат да приемат факта, че многознайковците, поели ранния риск в доверяването си на неизвестна технология, сега са много по-богати от тях. По същия начин можем да си представим онзи, който седи на трон от масивно злато, да се присмива на идеята някакъв си умник в гараж, да стане впоследствие по-богат от него.

Биткойнът и криптовалутите ще дарят много хора с финансова независимост и това е чудесно. Милиони хора, които никога не са имали достъп до капитал, ще могат да преследват целите си и да изградят неща, които ще помогнат на човечеството като цяло.

Отделянето на парите от стойността

Към настоящия момент, биткойнът е шестата най-ценна валута в обръщение в целия свят и това стана факт за около осем години, като едва около 0,01% от световното население я притежава или използва.

Може би сме свидетели на един от най-големите финансови балони в историята, който се развива с тази криптомания. И все пак, от другата страна на монетата, съществува и много вероятната възможност да сме свидетели на нещо изумително, което се случва пред очите ни – връщането към отделянето на парите от стойността.

Хората жадуват да бъдат част от финансовия свят. Това, което някога беше „частно игрище“ на богатите и могъщите, на посредници и брокери, на институции и корпорации – светът на инвестирането и финансовия обмен – сега е достъпно за хиляди обикновени хора, овластени от свободния и отворен характер на финансирането, основано на блокчейн. Хора, които не могат да си позволят да купят пропуск към сегашната система, тези, които не преминават проверката на нейните „портиери“ и нямат къде да отидат. Сега те имат на разположение биткойна, както и другите криптовалути, като чиста възможност да участват в глобалната финансова икономика и да излязат от своите „задънени финансови улици“. Те инвестират трудно изкараните пари, няколко долара от тук и там, с надеждата за честна собствена печалба. Дори пред риска от загуба, това е за предпочитане вместо да бъдат на милостта на консуматорството и инфлацията.

И това дава резултат. Млади мъже и жени от всички сфери, от Филипините до Казахстан, се информират за технологията блокчейн и криптотърговия, залагайки време и труд, намирайки работа в тази сфера и печелейки пари. След това те вдъхновяват и учат други , за да последват те примера им.

Децата, родени след 2009, ще живеят в свят, в който цифровите криптовалути винаги са съществували и са нормата , а не изключението. Те никога няма да знаят какво е да чакаш "от 3 до 5 работни дни", за да се извърши парична транзакция, да чакаш по опашки в банката, и да плащаш 10% такса за трансфер. Лесно е да се предположи, че това е своего рода мечтателство, но нека не се забравя, че много хора смятаха същото и за Интернет. Сега вече не градим онлайн живота, а живеем онлайн.

Технологиите на утрешния ден като роботика, изкуствен интелект, автономни машини и Интернет на нещата, вече няма да използват кредитни карти - технологията, която никога не е била предназначена за онлайн мрежа - а ще използва блокчейн и криптовалути, като Биткойн ще бъде в ролята на глобален резерв. Това е почти сигурно.

Дали ще има периодични сривове на криптопазарите? Най-вероятно! По същия начин, както балонът dotcom е изгорил повече от шест трилиона долара през 2000 г., биткойнът и криптовалутните пазари ще минат през същите цикли.

Забелязахте ли, че наблегнах на пазари? Пазарите се сриват, технологията не. Технологията или еволюира или остарява. За момента рискът биткойна, да излезе от мода е почти нулев.

Пазарните балони утвърждават истинските играчи на пазара и по естествен път премахват всички останали, чиято цел е бързия доход. Важното е, че блокчейн технологията е реалност и няма да изчезне.

Бъдещето на парите – много висока летва

"Истинската увереност не се крие в това да сте сигурни, че сте прави, а в това да не се страхувате, че може да грешите.“

Нарастващата тенденция за използването на биткойна изглежда логична, след като се разбере многопластовата технология зад него. Ако прибавим към това хиляди хора, които, водени от личния си финансов интерес, ще работят денонощно, и със зъби и нокти ще поддържат огъня, като изграждат и защитават Биткойн мрежата, бидейки самата Мрежа, ще получим неудържимата сила на иновацията и стойността, която ни тласка към следващата еволюция на парите.

Какво ще се случи? Никой не може да каже.

Това са само чисти вероятности, резултат от проучванията, извършени от мен и други хора, основани на информацията, с която днес разполагаме. Би прозвучало арогантно, ако кажем, че знаем кога ще приключи тази тенденция на растеж. Ето защо, работата никога не спира, затова ние задаваме посоката, вместо да оставим ситуацията да направлява нас, и да се носим по течението. Докато пиша тази статия, породените от биткойна положителни отзиви продължават да генерират нови отзиви със същия знак, а тенденцията за самоукрепване се движи напред и нагоре, без на хоризонта да се вижда равновесна точка. Крайният резултат е глобална промяна в начина, по който съхраняваме стойност и извършваме транзакции помежду си.

Бъдещето на парите ще бъде в ръцете на техните потребители, на хората, на независимия индивид, а не в ръцете на властимащите. Всъщност парите, са форма на изказ. Това е просто съобщение за трансфера на стойност между два субекта. Благодарение на биткойн протокола, най-накрая разбрахме как да използваме най-мощния си комуникационен канал, Интернет, за да обменяме стойност с всекиго, навсякъде, по всяко време, без разрешения или неудобства, свободно.

Ще живеем във време, в което биткойнът ще освободи парите.

  • Големи благодарности на @ericzoo за коментарите и препоръките, оценявам ги.
  • Мислите и мненията са си мои и по никакъв начин не отразяват никакви връзки с някоя организация.
  • Не давам инвестиционни съвети. Това не е инвестиционен съвет.

Share this

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply