Как да станем експерти в shitcoins: Наръчник на бедния човечец за забогатяване с криптовалути.

Автор: Daniel Jeffries
Превод: Емилия Кичукова
Редактор: Крум Чешмеджиев
Оригинал: Mastering Shitcoins: The Poor Man’s Guide to Getting Crypto Rich

 

И сега какво, изпусна бума на криптовалутите?

Мечтаеше, как ще кажеш на шефа си къде да си го завре, докато тръгваш с мръсна газ в розовия си кадилак в търсене на смисъла на живота…. Но не се получи.

Гле'й си работата!

Може би дебнеше по добра цена, която така и не дойде? Тези цени са ненормални, мислеше си ти, все трябва да паднат? Кой би платил $10000 за един Биткойн? Преди месец беше $1000. Така цените продължаваха да растат и растат...

Може би направи всички грешки, описани в “Библията за търгуване на криптовалути”, и в част 1, и в част 2? Купи на висока цена, изпусна пика на пазара, изпадна в депресия заради изпуснатия момент, продаде твърде бързо и в крайна сметка си направи много по-лоша шега, от това което, ти причини пазара - така и не научи уроците си. Цената да станеш добър трейдър е наистина ужасно висока. Повечето хора никога не успяват. За да станеш истински добър в търгуването, трябва да загубиш доста пари на бързо, и да не успееш да “изпревариш и натовариш” преди пазара да се обърне.

Ако си късметлия, си научил уроците си, и си се превърнал в търговец, който печели независимо дали тренда на пазара е нагоре или надолу.

Но залозите са против теб. Човешката природа е против теб. Емоциите са против теб. Всичко е против теб.

И все пак има надежда.

КриптомойсейНе си изпуснал последната лодка. Е… не съвсем. Все още може да доплуваш, ако гребеш наистина бързо.

Криптовалутите не са се свършили. Едва 1% от хората притежават криптовалути.  Блокчейна разрешава редица нерешими досега проблеми, като опазване на дигиталната идентичност, проследимостта на веригите за доставки, посегателство над данните и още много други.

Но ще отнеме време. Блокчейн супермагистралата все още се изгражда. Копаят се тунелите, прокарват се пътищата. Никой не живее в помпозно “напудрено” имение все още.

Но… но… но балон. Лалета. Всичко ще се спука?

Да. И какво?

Нека ти разкрия една тайна. Готов ли си ?

Това е балонът през, който Amazon и Apple минаха, по време на dot.com катастрофата.

Apple и AmazonТова бяха планини по онова време, а сега са по-скоро къртичинки.

Взех тези снимки от тази невероятна статия, която показва истинската стойност на криптовалутите на толкова много нива. Прочетете я, веднага след тази, и ще видите, че $5000, $10000 или $25000 все още не се доближават до истинската цена на Биткойн.

Повечето хора не могат да прозрат в бъдещето. Това е “тъмна Индия” за тях, като да се взираш в снежинките на разваления телевизор. Като футурист, когато разговарям с хора по партита, те са наясно, че съм интересен и умен, но не могат да чуят и дума от това което им говоря. Сякаш съм учителят на Чарли Браун от “Фъстъци”.

Докато новаторите живеят в ярката светлина на бъдещите възможности, останалият свят живее тук и сега. Изобретателите и футуристите са шаманите и медиците на световното племе. Останалата част от племето са ловци-събирачи. Ловците-събирачи са 100% съсредоточени в настоящето. Те трябва да бъдат такива. Няма време да мислиш за бъдещето, когато трябва да намериш храна за следващото ядене.

Ето защо, за племето самоуправляващите се коли не са нещо истинско и никога няма да бъдат. Виртуалната реалност е шега. Биткойн е шега, измама и балон.

Paul Krugman

Очевидно става, че разрастването на Интернет драстично ще намалее, според закона на Маткалф (Matcalfe's law), който гласи, че броят на потенциалните връзки в мрежата е пропорционален на квадрата на броя на участниците. Повечето хора, няма какво да си кажат. До 2005 г. ще стане ясно, че влиянието на Интернет върху икономиката не е по-голям от този на факс машината. Пол Кругман (Paul Krugman), американски икономист

За масите Интернет беше шега преди 20 години, въпреки че те го изживяват (живеят благодарение на него) в момента. Независима собственост над парите, лична неприкосновеност, децентрализирано гласуване върху блоковата верига - всичко това е абсолютен мираж за тях сега. Ако искаш да станеш крипто богат, по-добре това да не е мираж за теб.

Как да стане това?

Нямаш време да гледаш графики по цял ден. Сигурно нямаш излишни пари за пръскане. Значи … си прецакан, нали?

Никак!

Без значение, колко излишни пари имаш, можеш да ги инвестираш в криптовалути. Независимо дали имаш $500 или $1000 или $50 000, правилата са еднакви. Имам познат, който започна с $1000, взети назаем, и сега е милионер. Разбира се, не всеки ще има такива резултати, но това е нормално.

Ами момичето, което инвестира $200 и ги направи $70000? Как ти се струват $70000 допълнително? Имаш ли търпението да минеш през 85% спад и пукането на балона?

Да? Добре, можеш да станеш криптомилионер.

 

“Търпение” и “идея в дългосрочен план” са “ключовете от бараката”.

GoldfingerПомни, богат е относително понятие. Ако никога не си правил повече от $25000 годишно, $100000 ще ти се видят доста пари. Плащат доста сметки и дават спокойствие.

Затова ще ти дам най-простичкия начин да станеш крипто богат. Без търгуване, без взиране в графики.

Не препоръчвам да заемеш пари, трябва да инвестираш само това, което можеш да си позволиш да загубиш. Не ипотекирай къщата си, или ще си заслужиш всички последствия след като банката те призове. Не бъди идиот. Ако смяташ, че точно ти си изключение, статистиката твърди обратното, затова просто сложи парите си под дюшека, защото е много по - безопасно.

Но ако си търпелив и направиш нещата както трябва, има добри шансове да напреднеш в бъдеще.

 

Amazon на бъдещето

Растежа на Amazon

За да разберете какво да правите, трябва да осъзнаете, че Amazon и Apple на утрешния ден, ще се появят от тази сфера. Разбира се 80% от проектите ще се провалят.

И какво от това?

Другите ще продължат да променят света. Единствения проблем е: кои ще оцелеят и кои ще се сринат?

Ха, това е уловката! Никой няма идея. Всеки, който твърди обратното лъже. Никой няма всевиждаща кристална топка.

Но можем да направим обосновано предположение.

Криптовалутите ти дават възможност да направиш това, което правят рисковите капиталовложители. До сега единствено хора с много много пари имаха изключителните права да инвестират в компании още от ранните им стадии. Но сега е ред на малкия човек.

Статистиката за компаниите, които успяват или се провалят, от портфолиото на рисковия капиталовложител, биха ужасили обикновения средностатистически човек.

80% се провалят напълно.

Точно така. Няма да струват и стотинка. Запъртък. Нищо.

Ако големият капиталовложител влезе с милион, този милион ще се изпари.

Това е начина на костенурката. Бавно и сигурно.

Остават обаче тези 20%, при които става интересно...

10% от компаниите се справят горе-долу добре. Може би дори са печеливши, така че рисковия капиталовложител възвръща парите си, дори може да ги удвои. Не е зле. Но заради загубите в другите 80% от инвестициите, инвеститорът е на червено с 50-60%. Ох…

Всички пари се правят от последните 10%. Това са компаниите, които експлодират като “свръхнова” звезда. Растат десеторно или дори стократно. Те са тези “десятки”, които компенсират загубите и правят печалбите.

 

Така че, вместо да търгуваш, ще бъдеш микро рисков инвеститор.

Ще купуваш със заделените си пари и ще разпределиш парите си по проекти, с най-голям шанс да се изстрелят към луната.

 

Rocket Thumbs Up GIF - Find & Share on GIPHY

Нека разгледаме пазара за да решим какво да купуваш.

 

Претендентите

В момента монетите се разделят на три основни категории:

 • Валути - като BTC
 • Платформи - като ETH, предлагащи “блокчейн като услуга”
 • Utility tokens - “ваучери” за достъп до продукта или услугата на компанията

Има четвърти вид монети: security token . Това са монети, чиито цена се определя от външен, търгуващ се актив.  До 1-2 години, ще бъдем залети с фирми, които предлагат акциите си на блокчейна. Това обаче няма да се случи докато регулаторите не излязат от режима “страх” и не се заемат да сътворят правилните регулации за случая. Делауеър, бизнес центъра на познатия свят, вече ни даде примерно законодателство, така че може да разчитаме на подкрепа на федерално ниво. Но те са бавни.

За съжаление, за момента няма security tokens, които да се търгуват и ще трябва да преразгледаме тази статия след година.

Нека започнем с валутите.

Това са най-простия вид монети. Те са програмируеми пари. Идеята им е да бъдат посредник при обмен на стоки и услуги, или да държат цена като среброто и златото. Някои от тях за дефлационни, други инфлационни. Някои са предназначени  да се изхарчат бързо, други да се пазят, за да може да се купи нещо с тях по-късно.

Дядото на всички тях е Биткойн. Той трябва да бъде част от всеки финансов актив. Точка по въпроса.

Биткойн има предимството на пионера и голяма преднина пред всички останали.

Също така е най-скъпата и може би най-НЕиновативната (консервативна, предлагаща най-малко развитие) валута.

Съперникът му е Bitcoin Cash, разклонение на оригиналния проект, който има своите привърженици и опоненти. Независимо какви са предпочитанията ти към тази монета, чувствата нямат нищо общо с това. Това е търговия и залагаме на всеки, който би могъл да спечели, без да се преструваме,че можем да гадаем бъдещето. Това означава, че Bitcoin Cash също трябва да бъде част от портфолиото ти.

Други валути, като DASH , имат добра движеща сила. DASH е склонен да расте, когато Биткойн пада. Той устойчиво печели пазар. Любимецът ми е Litecoin, среброто на златото Биткойн. Decred с добрия си модел за разпределение и поддържащата го общност също не е лош залог.

От съществено значение са монетите, фокусирани върху поверителността. Функционират като цифрова версия на парите, анонимни и агностични. Monero, ZCash и ZCoin са добри примери, както и подценения съперник PIVX, който започва като разклонение на DASH, впоследствие се развива като самостоятелна  система и включва в себе си ZeroCoin протокола. Всички те са добри претенденти да се превърнат в еквивалента на сегашните пари в брой, в някое бъдеще без “пари в брой”.

Нека преминем към платформите. Тук нещата стават наистина интересни.

Монетите тип “платформа” се опитват да направят неща, които досега са били владение единствено на сървърите и облачните структури. Те искат да “захранват” децентрализирани приложения, които да изпълняват интелигентни договори като “вътрешен закон” и да стоят в основата на всичко, като започнем от съхранение на личните данни, през библиотеки, до гласуване.

Платформите имат да извървят най-дългия път. Трябва да решат изключително трудни проблеми като скалируемост (мащабиране), сигурност, създаване на чисто нов език за програмиране, и едновременно с това - лесен за употреба продукт.

Никое от тези неща не е лесно. Ще отнеме време. Тези платформи обаче са основата на децентрализираният Интернет на бъдещето.

Най-голямата и най-мощната такава платформа в момента е Ethereum. Имах възможността да разговарям с един от най-големите корпоративни инвеститори в страната, ранен инвеститор в тази сфера, и той ми каза, че 90% от крипто вложенията му са в Ethereum. Това е така, защото смята, че това е ПЛАТФОРМАТА, която ще е основата на всичко. Има страхотна движеща сила, невероятни разработчици и те бързо внедряват нови промени в системата. Ethereum трябва да присъства във всяко портфолио.

Но той не е единствения претендент за короната. Нови платформи излизат всеки ден. Със сигурност, там някъде има нова платформа, все още идея на бялата дъска, която ще издуха всички. Но засега се придържаме към това, което имаме тук и сега.

Други основни платформи са QTUM и NEO от Китай. MaidSafe, Waves, IOTA, TEZOS (които, все още не се търгуват, а и може никога да не започнат, ако не оцелеят след съдебните си дела, но определено трябва да ги притежавате, ако някой ден излязат на пазара). Лично аз смятам, че тези идиоти трябва да спрат да ги съдят, защото проекта е брилянтен, а тези глупаци само доказват, че са твърде глупави да инвестират и се нуждаят някоя бавачка, която да ги държи за ръчичка и да ги защитава. Но това са си мои размисли.

Накрая имаме EOS, вероятно най-голямото ICO в историята. Имат голямо поле за изява и непрекъснато изкарват нов код. Не е лошо да ги имате в кошницата. Аз ги продадох твърде рано.

С времето непременно ще се появят и други, които също ще се присъединят към “стадото в кошарата” ми.

Последни в списъка са Utility tokens. Те са с най-висок риск.

Проблемът на повечето монети, предлагащи услуга или продукт, е че нямат услуга или продукт.

Предполага се, че ще използваш тези монети за услуги като “удостоверяване на идентичност” или децентрализирани DNS решения (DNS е невидима за потребителя услугата, която привързва името на сайта към точното място, където е разположен - бел. ред.), но все още няма платформи, на които да се ползват тези монети, така че те са някои от най-рисковите, защото трябва да издържат достатъчно дълго за да започнат да обслужват доминантните платформи. Но до момента, в който се случи това, тези услуги може вече да са включени в самите платформи или да са безплатни. Тези монети трябва да са най-малката част от кошницата ти. Очаквай те да са по-голямата част от пост dot.com списъка с крипто балони (ето още един такъв списък - бел. ред.)

Все пак има един вид utility tokens, които ще се задържат. Финтех монетите. Това са монети, чиято цел е да прехвърлят пари по света за големи институции като банките.

Ripple е голямата такава монета. Не харесвам затворения им модел и патент (патентите са отровата в тази сфера), но тяхната индустрия се развива добре и поддържа стабилна цена, нещо много важно когато правиш парични преводи, защото не искаш парите ти да са така непостоянни като цената на Биткойн. Ако преведеш 1 милион долара по мрежата, искаш да пристигнат 1 милион долара, а не $650 000 или $1.2 милиона.

Единствения въпрос относно Ripple е колко всъщност ще се покачва цената му с времето. Трудно е да се каже, но е добре да го имаш.

За мен по-добрия вариант е Stellar Lumenas, която има фантастичен екип. Партнират си с IBM за да предлагат услуги на банките и имат невероятни съветници, както и прозрачност. Освен това са обвързани с две монети за възнаграждение Kik и MobileCoin, вторите са разработка на основателя на Signal.

Omise Go , използвайки услугите на Виталик Бутерин (основателя на Ethereum), правят почти същото като Stellar и Ripple, но по по-отворен начин, заради което имат моя глас.

Всички тези монети трябва да се купят и държат във всяко едно стабилно портфолио.

Освен финтех монетите, има още няколко, които са по-рискови, но интересни.

PAY са добър залог, ако успеят да се споразумеят с повечето създатели на кредитни карти. Това обаче може да се окаже истински проблем, защото създатели на кредитни карти като  VISA и Mastercard могат да решат да направят собствена валута за да задържат монопола си върху картовите устройства (ATM).

Също така бих се насочил към монети, които премахват бизнеси-посредници, такива са монетите за енергия или Popolus, която се занимава със заплати и разходи, нещо което ще доведе до голяма възвръщаемост на инвестициите за компаниите.

SALT е изключително интересна монета. Те предлагат заеми на основата на блокчейна, още една индустрия узряла за инвестиране, микро кредитиране на страните от развиващия се свят, което ще се хареса на  Международната валутна борса.

Последната е Metal. Те изцяло покриват шаблона ми за разработване на универсална монета за възнаграждение и ми харесва, това което правят.

Мога да изброя още десетки, но идеята не е да купиш всяка от топ 100 монети. Тази статия е за да разбереш, кои имат най-голям шанс да оцелеят.

Това е моят списък. Не го следвай сляпо!

Напиши си домашното. Направи своите избори.

Това са твоите пари и ТИ трябва да живееш и умреш със своите решения.

Не ме обвинявай, ако това не сработи. Не съм ти финансов съветник. Това е много рисковано. Голям риск - голяма печалба. Не идвай да ми ревеш, ако рискът не се отплати. Не ти обещавам нищо, освен възможността да направиш своите залагания и да се молиш за успех.

Извън предупреждението  ми, аз харесвам шансовете си. Виждал съм този сценарий да се разиграва отново и отново в световната история. Не виждам причина да не сработи отново.

Следователно, как да избереш своите монети? Задавай въпроси и изисквай добри (разумни) отговори.

Въпросите, които трябва да задаваш са следните:

 • Този проект има ли ясна цел?
 • Ако има, каква е тя?
 • Може ли да реши реален проблем?
 • Колко добър е екипът?
 • От колко време се занимават с това?
 • Колко добър е кода им?
 • Имат ли план за развитие?
 • Има ли прозрачност в проекта?

Всяка монета от този списък отговаря на 70-80% от тези въпроси. Но все пак, не вземай всичко, което казвам, за чиста монета. Направи собствено проучване.

 

Това е всичко

Купи си монети, задръж ги. Събуди се богат след няколко години.

Ако го беше направил преди години, сега щеше да си се пенсионирал или поне да имаш за първа вноска за жилище. Повечето ти монети щяха да са изчезнали, но големите щяха да ти докарат големите пари.

Запомни, много от тези монети отгоре ще се провалят, но днешната ситуация е различна от тази преди 3 години. Все повече играчи влизат в играта, стабилни и с история зад гърба си. Това са реални компании, а не проекти-еднодневки. Дори, тези проекти да пропаднат, кода и идеите ще бъдат споделени. Други проекти ще абсорбират това, което те са направили, или ще използват кода и ще го разширят, или ще наемат разработчиците.

Може и да има голямо спукване на балона. Най-вероятно, ще трябва да преживееш 85% спад. Не се паникьосвай. Дори не поглеждай, към графиките.

Сложи тези монети на сигурно място (cold starage) и ги забрави.

След две години ги погледни, за да видиш как напредваш.

С малко късмет никога повече няма да ти се налага да работиш за някого.

Какво ще правиш? Ще обикаляш света? Ще напишеш онзи роман, за който винаги си мечтал… или просто ще си купиш ламбо?

Изборът е твой. Избирай мъдро.

 

############################################################

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Бъди голямо момче или момиче и сам решавай къде да вложиш парите, изкарани с пот на челото. Аз не съм финансов съветник и това не е финансов съвет, и ако наистина се налага да ти го казвам, най-добре сложи парите си под матрака, защото ако загубиш, ще обвиняваш другите за грешките си, а не себе си.

############################################################

Чуйте дискусията за тази статия в The Daily PostHuman! Може да се абонирате за моя канал, за да не пропуснете някоя нова дискусия.

############################################################

Ако харесваш работата ми, посети Patreon страницата ми, където споделям специални прозрения с почитателите си. Моите спонсори на ниво “Coin'bassador” имат ексклузивен достъп до закрития канал в Discord “Coin Sheets”, където ще намериш:

 • Маркетингови сигнали от мен и други специалисти на техническия анализ.
 • Достъп до личен чат.
 • Информация от първа ръка за това как аз и други специалисти интерпретираме пазара
 • Ще получиш, ексклузивен достъп до виртуални ежемесечни срещи с мен, където ще споделям върху какво работя в момента и вътрешен поглед върху процеса а моята работа
 • Ще следя твоите въпроси в Q&A секцията. Попитай ме каквото и да е било и може да отговоря.

############################################################

Ако и ти си влюбен в крипто пространството, като мен, ела и се включи в DecStack, виртуално място за съвместна работа, свързана с криптовалути и децентрализирани приложения, където ще ти се завие свят от проекти. Напълно безплатно е. Идвай и се разполагай, работи с другите участници, обменяй код и идеи. Подобри идеите си, чрез отзивите на останалите. Намери приятели. Запознай се с новото си семейство.

############################################################

Повече за моите най-интересни истории и най-добри проучвания на utility coins виж на Strategic Coin.

Share this

This entry was posted in Blog, Non-programming. Bookmark the permalink.

Leave a Reply