Идеята

Искам да направя газгенератор, с който да захраня двигател с вътрешно горене. Газгенераторът е "почти" обикновена печка, конструирана да дава пушек, не топлина. Топлина се отделя, но по-малко. Пушека се охлажда, пречиства, и подава на двигателя като гориво.

Науката зад идеята: Всичко което може да гори, съдържа въглеводородни съединения. Такива съдържат бензина, дизела и другите горива, с които обикновено захранваме двигателите. Обаче за да работят, на двигателите трябва да се подаде газообразно гориво. За да влезе в цилиндрите, където се сгъстява за да пламне. Затова дизела го разпрашаваме (с помпи под високо налягане), бензина го изпаряваме в карбуратора (или разпрашаваме в инжекционните помпи на по-модерните двигатели), а земния газ (пропан-бутан, метан...) "по рождение" си е газообразен, подаваме го директно (след изпаряване, защото е по-практично да се съхранява втечнен). В газгенератора ние ще използваме огън, за да "извадим" въглеводородни газове от твърдите и течните неща, които ще сложим в печката за горене. Всичко което гори става за целта - слама, трески, въглища, хартия, парцали, лайна, масло от двигателя, спирачна течност, безири, бои и лакове, пластмаси, отпадъци от почти всяко производство... каквото се сетиш. Тоест, няма как да ти "свърши горивото" за такава система - всяка купчина боклук или кофа за смет ти е "бензиностанция"...

Всички знаем, че сега е "модерно" да се горят боклуци у нас, но досега се прави в пещи, които не са пригодни за това, и излиза отровен пушек. Газгенератора е нарочно конструиран "да гори боклуци", и резултата ще е много по-различен, чист процес.

Още е само идея, нямам нищо да покажа "на живо", но знам че ще работи, дядо ми по време на Втората световна война е карал камион с газгенератор. Бих искал да подкараме електрически генератор, не камион. Всъщност трябва да започнем с някакъв малък двигател, пък после ще го натоварим.

Целта

Всъщност са няколко цели, които искаме да постигнем:

 1. Преработка на отпадъците в енергия. Защото... Отпадъците в града е по-икономично да се рециклират, но извън него не е изгодно, това е достъпен метод за оползотворяването им.
 2. Автономно (и дори основно) захранване на отдалечени домове, планински хотели, вили, дори села, малки и средни предприятия (и дори големи, в някои отрасли).
 3. Намаляване на отпадъците като "категория". Вече всеки ще вижда "гориво", което ще му носи приходи, а не "боклук", от който трябва да се отърве. Живеещите до сметищата ще станат богаташи :-) Мисленето на хората ще се промени към по-разумно използване на ресурсите.
 4. Намаляване на отпадъците като "тегло", процентно, при това глобално за планетата. На практика всичко горимо ще се преобразува в енергия, и така за рециклиране остават само негоримите отпадъци.
 5. Подпомагаме световната общност от ентусиасти на екологията, и се надявам чрез тях този начин за преработка на отпадъци в енергия да стане световна тенденция в близко бъдеще. За разлика от другите познати ми методи, този изисква много по-малка инвестиция и се изплаща много по-бързо. Съответно, очаквам много по-широко възприемане, и много по-голям екологичен ефект.
 6. По-фино сортиране на отпадъците. Пирони, телбодни скоби, кламери, жички, винтчета и други дребни метални предмети ще преминат през газгенератора без проблем, но няма да се повлияят от огъня (заедно с керамика, порцелан, стъкло и подобни) и лесно могат да бъдат събрани и предадени за рециклиране. Изобилстват в дребните "ежедневни" отпадъци, и на никой не му се занимава с тяхното сортиране... На кой му се разглобява пликчета с чай, например, за да вземе телчето което държи конеца?

Обща схема

Правим 3D филмче за онагледяване на процеса, но се замотахме, това е картинка от една по-предна версия. Представям нея, защото показва цялата система в един поглед, въпреки големия брой грешки, за които моля да ме извините, ще бъде сменена при първа възможност.

 1. мелачка, за да направи всичко твърдо на "юфка", за да го поеме безпроблемно "печката"
 2. газгенератора, в който изгаря боклука
 3. резервоар, тук стои горивото, смъква се надолу в процеса на горене
 4. горивна камера
 5. воден филтър, премахва саждите
 6. радиатор, за охлаждане на газа
 7. сух филтър, за корекция на влажността на пушека
 8. помпа, без нея огъня ще изгасне когато двигателя не работи по някаква причина (конструкцията не дава възможност за естествен въздушен поток)
 9. въздушен филтър и карбуратор, за създаване на подходяща гориво-въздушна смес
 10. двигател с вътрешно горене
 11. (малко невидим) електрогенератор

Проекта

Проекта ще бъде "open source". Главно защото са неубиваеми - аморфни, без постоянен екип, но само от мотивирани хора. И защото ще получим подкрепа от всички ентусиасти по света. И едновременно с това подпомагаме общността (дарявайки знанията обратно на хората), доразвивайки системата.

Отзиви

Йордан Маринов Иванов, Научен сътрудник втора степен по Ядрена електроника

Видя ми се изпълним проект, положен на процеса горене. Какво ще правите с отделения СО2? И след филтриране на отходните газове имате една трудност - какво ще правите с натрупванията от сажди. При стационарните приложения споменатите трудности са преодолими, но при мобилните приложения това не е така. При саждите мисля има една сложност, те не са чист въглерод.

Чистия въглерод при внимателна обработка е голяма ценност, защото заедно с метален Калций, изгарят в кислородна атмосфера в най-екзотермичната химична реакция, отделя се промишлено количество топлина.

За Въглеродния диоксид има добри решения. Веднъж уловен СО2 и втечнен става страхотна суровина - самия втечнен газ, както и за последваща обработка. Съхранен в хранилище, заедно с водород получен от електролиза на водата може да се подаде на инсталация за производство на синтетичен Метан. Германците са разработили инсталация която са нарекли "POWER TO GAS". Инсталацията с енергия от ВЕИ източник разлага водата на водород и кислород. Втора фаза на инсталацията е получения водород, заедно с уловения диоксид, се подава на реактор наречен "Сабатие". Водорода и СО2 се съединяват, получава се синтетичен Метан и водни пари плюс сериозно количество използваема топлина. Тези инсталации са мощни, боравят с енергия от няколко Мегавата. Включени в когенерационна, локална, селищна инсталация заедно с газова турбина, представляват енергийно решение от близкото бъдеще.

Екипа

Състав в момента:

 1. Автомобилен инженер (моя милост)
 2. Автомонтьор и механик - ще направи първия прототип

Временни участници (напуснали поради изтекъл стаж):

 1. Инженер, който намери документацията и направи проучването, вече не участва.
 2. 3D дизайнер, работихме по филмче за представяне.
 3. SEO специалист, ще "сглоби" сайта.

Тримата бяха стажанти (моля погледнете моите стажове, ако не сте чували за тях).

Нови участници:

Това място е запазено за Вас :-) Имаме нужда от помощници, изброени са по-долу.

Какво е направено

Имаме направено начално проучване. Проверихме че няма такъв "open source" проект за да се включим към него. Следователно ще създадем. Избрали сме конструкцията на газгенератора (трябваше да е на картинката горе, но още не е "достатъчно красива" за показване, за което пак моля да ме извините).

Избрахме името на проекта да е "Gas Generator Bulgaria" и съкратено име "GGBG". Вече имаме и домейн ggbulgaria.org :-) Сайта вече е активен, но имаме още да работим по него.

Прототип на пелети от приятел-ентусиаст.

Какво искаме да постигнем на първи етап

Да направим един прототип: да захраним карбураторен двигател, да тестваме без товар и с товар, и после да направим сметки и чертежи за следващия прототип.

Да направим филмче за представяне на идеята и проекта.

По какво работим

Правя първоначална схема, за да я дадем на механика за изработка.

С дизайнера работим по филмчето.

Работим по сайта.

Какво ни трябва за да постигнем "първи етап"

*Събрахме сумата за "първи прототип". Скоро с механика ще купуваме двигателя.

 1. Търсим двигател "доброволец" за първия тест. Изправен 4- или 2-тактов двигател от косачка, моторен трион, мотоциклет, помпа, компресор или подобно ще свърши работа. На битпазара са 60-100 лв.
 2. Търсим метални кутии или варели, въздуховоди и медни тръби. Трудно е да се пресметне цената (като първи опит конструкцията ще е "според материалите", нямаме база за пресмятане още), но няма да надхвърли 200 лв. Материалите може да са "материално дарение" или "финансиране за закупуване", за което в момента пресмятаме цените.
 3. Ако материалите не са в района на Пловдив, ще е нужен и транспорт до там.
 4. Търсим дарения на обща стойност 200 лв за непредвидени разходи.
 5. Търсят се доброволци: да попълват информацията на сайта, да издирват и канят ентусиасти (които вече са си направили газгенератори), да събират видеоклипове, литература и форуми, и прочие дейности. Ще е полезно доброволеца да знае поне английски език, не е важно да е "перфектно". Същото и за руски език. При желание потърсете ме на страницата за контакти.

Бъдещо развитие

 1. Да създадем международен "open source" проект, със собствен сайт за чертежи, филмчета, разговори за конструкции...
 2. Да осигурим финансиране, "подпалка" за развитието на проекта. Може и да е ICO, ще мислим...
 3. Да направим няколко демонстрационни модела, които после да преработим в комерсиални. С приходите от продажбите ще захраним разработката.
 4. Да подобрим конструкцията. Например имам идея как може да се "изстискат" още 25% по-добро КПД (същия газгенератор да захранва по-мощен двигател, съответно да прави повече ток, при същия обем на горивото), но не е приложимо в момента, изисква научна работа и експерименти.
 5. Да оползотворим остатъчната топлина. Например да я превърнем в механична енергия и оттам - в още електричество. Или направо в електричество. Или да я използваме като топлинна енергия за други цели (отопляване на парник, на сграда?).
 6. Да оползотворим отпадъчните (от ауспуха на двигателя) газове - те са с високо съдържание на СО2, който (пречистен и втечнен) е ценна суровина.
 7. Да създадем модели (и чертежи) за повечето съществуващи двигатели - за улеснение на ентусиастите.

И тъй нататък, само за мързеливите няма работа.

Какво ни трябва за след "първи етап"

Имам нужда от помощник (секретар). Човек грамотен и със здрав разум. Нищо друго няма значение - пол, възраст и пр. Всъщност нямам никакви други изисквания, освен "да изпълнява каквото е обещал". Няма да е зле да знае поне английски език, идеално ще е ако знае и руски и китайски (сайта трябва да е многоезичен). Може да е доброволец или нает специалист.

WEB и SEO специалисти, за изграждане и поддържане на сайта. Може да са доброволци, стажанти или наети специалисти.

Графични дизайнери, за различни графики по сайта и документацията на проекта.

Видео-монтажници (и вероятно и други специалисти) за създаване на рекламни и обучителни филмчета.

Трябват ни още машинни инженери (впоследствие: инженери по топлотехника и климатична техника), ще работят по различни части от проекта. Може да са доброволци, стажанти или наети специалисти.

Впоследствие ще се появи нужда и от други специалисти.

Търся връзка с НПО и фондации, работещи в сферата на екологията, енергетиката и образованието, за финансиране и взаимна помощ.

Заключение

Благодаря че стигнахте до тук! :-) Особено като имам предвид че ми липсват доста цифри по проекта, както и технически вярна схема, за което пак моля да ме извините. Ще се радвам да се свържете с мен за помощ и предложения по проекта, или поне на мнение в коментарите.

Share this

Leave a Reply