Идеята

Искам да направя газгенератор, с който да захраня двигател с вътрешно горене. Газгенераторът е "почти" обикновена печка, конструирана да дава пушек, не топлина. Топлина се отделя, но по-малко. Пушека се охлажда, пречиства, и подава на двигателя като гориво.

Науката зад идеята: Всичко което може да гори, съдържа въглеводородни съединения. Такива съдържат бензина, дизела и другите горива, с които обикновено захранваме двигателите. Обаче за да работят, на двигателите трябва да се подаде газообразно гориво. За да влезе в цилиндрите, където се сгъстява за да пламне. Затова дизела го разпрашаваме (с помпи под високо налягане), бензина го изпаряваме в карбуратора (или разпрашаваме в инжекционните помпи на по-модерните двигатели), а земния газ (пропан-бутан, метан...) "по рождение" си е газообразен, подаваме го директно (след изпаряване, защото е по-практично да се съхранява втечнен). В газгенератора ние ще използваме огън, за да "извадим" въглеводородни газове от твърдите и течните неща, които ще сложим в печката за горене. Всичко което гори става за целта - слама, трески, въглища, хартия, парцали, лайна, масло от двигателя, спирачна течност, безири, бои и лакове, пластмаси, отпадъци от почти всяко производство... каквото се сетиш. Тоест, няма как да ти "свърши горивото" за такава система - всяка купчина боклук или кофа за смет ти е "бензиностанция"...

Още е само идея, нямам нищо да покажа "на живо", но знам че ще работи, дядо ми по време на Втората световна война е карал камион с газгенератор. Бих искал да подкараме електрически генератор, не камион. Всъщност трябва да започнем с някакъв малък двигател, пък после ще го натоварим.

Целта

Всъщност са няколко "заека", които могат да бъдат постигнати "с един куршум":

 1. Преработка на отпадъците в енергия. Защото... Отпадъците в града е по-икономично да се рециклират, но извън него не е изгодно, това е достъпен метод за оползотворяването им.
 2. Автономно (и основно) захранване на отдалечени домове, планински хотели, вили, дори села, малки и средни предприятия (и дори големи, в някои отрасли).
 3. Намаляване на отпадъците като "категория". Вече всеки ще вижда "гориво", което ще му носи приходи, а не "боклук", от който трябва да се отърве. Живеещите до сметищата ще станат богаташи :-) Мисленето на хората ще се промени към по-разумно използване на ресурсите.
 4. Намаляване на отпадъците като "тегло", процентно, при това глобално за планетата. На практика всичко горимо ще се преобразува в енергия, и така за рециклиране остават само негоримите отпадъци.
 5. Подпомагаме световната общност от ентусиасти на екологията, и се надявам чрез тях този начин за преработка на отпадъци в енергия да стане световна тенденция в близко бъдеще. За разлика от другите познати ми методи, този изисква много по-малка инвестиция и се изплаща много по-бързо. Съответно, очаквам много по-широко възприемане, и много по-голям екологичен ефект.
 6. По-фино сортиране на отпадъците. Пирони, телбодни скоби, кламери, жички, винтчета и други дребни метали предмети ще преминат през газгенератора без проблем, но няма да се повлияят от огъня (заедно с керамика, порцелан, стъкло и подобни) и лесно могат да бъдат предадени за рециклиране. Изобилстват в дребните "ежедневни" отпадъци, и на никой не му се занимава с тяхното сортиране... На кой му се разглобява пликчета с чай, например?

Обща (и доста неточна) схема

Правим 3D филмче за онагледяване на процеса, но се замотахме (оказва се че 3D дизайнер и инженер трудно се разбират за някои детайли...), това е картинка от една по-предна версия. Представям нея, защото показва цялата система в един поглед, въпреки големия брой грешки, за които моля да ме извините, ще бъде сменена при първа възможност.

 1. мелачка, за да направи всичко твърдо на "чипс", за да го поеме безпроблемно "печката" (единствения елемент без грешки на рисунката...)
 2. газгенератора, в който изгаря боклука
 3. резервоар, тук стои горивото, смъква се надолу в процеса на горене
 4. горивна камера
 5. воден филтър, премахва саждите
 6. радиатор, за охлаждане на газа
 7. сух филтър, за корекция на влажността на пушека
 8. помпа, без нея огъня ще изгасне когато двигателя не работи по някаква причина (конструкцията не дава възможност за естествен въздушен поток)
 9. въздушен филтър и карбуратор, за създаване на подходяща гориво-въздушна смес
 10. двигател
 11. (малко невидим) електрогенератор

Проекта

Проекта ще бъде "open source". Главно защото са неубиваеми. И защото ще получим подкрепа от всички ентусиасти по света. И едновременно с това да подпомагаме общността, доразвивайки системата.

Екипа

Постоянни участници:

 1. Автомобилен инженер (моя милост)
 2. Автомонтьор и механик - ще направи първия прототип

Временни участници:

 1. Инженер, който намери документацията и направи проучването, вече не участва.
 2. 3D дизайнер, работим по филмче за представяне с него (нея - тя е дама).

Двамата са мои стажанти (моля погледнете моите стажове, ако не сте чували за тях).

Нови участници:

Това място е запазено за Вас :-) Имаме нужда от помощници, изброени са по-долу.

Какво е направено

Имаме направено начално проучване. Проверихме че няма такъв "open source" проект за да се включим към него. Следователно ще създадем. Избрали сме конструкцията на газгенератора (трябваше да е на картинката горе, но още не е "достатъчно красива" за показване, за което пак моля да ме извините).

Какво искаме да постигнем на първи етап

Да направим един прототип: да захраним карбураторен двигател, да тестваме без товар и с товар, и после да направим сметки и чертежи за следващия прототип.

Да направим филмче за представяне на идеята и проекта.

По какво работим

Правя първоначална схема, за да я дадем на механика за изработка.

С дизайнера работим по филмчето.

Какво ни трябва за да постигнем "първи етап"

 1. Търсим двигател "доброволец" за първия тест. Изправен 4- или 2-тактов двигател от косачка, моторен трион, мотоциклет, помпа, компресор или подобно ще свърши работа. На битпазара са 60-100 лв.
 2. Търсим метални кутии или варели, въздуховоди и медни тръби. Трудно е да се пресметне цената (като първи опит конструкцията ще е "според материалите", нямаме база за пресмятане още), но няма да надхвърли 200 лв. Материалите може да са "материално дарение" или "финансиране за закупуване", за което в момента пресмятаме цените.
 3. Ако материалите не са в района на Севлиево, ще е нужен и транспорт до там.
 4. Търсим дарения на обща стойност 200 лв за непредвидени разходи.

Бъдещо развитие

 1. Да създадем "open source" проект, със собствен сайт за чертежи, филмчета, разговори за конструкции...
 2. Да осигурим финансиране, "подпалка" за развитието на проекта. Може и да е ICO, ще мислим...
 3. Да направим няколко демонстрационни модела, които после да преработим в комерсиални. С приходите от продажбите ще захраним разработката.
 4. Да подобрим конструкцията. Например имам идея как може да се "изстискат" още 25% по-добро КПД (същия газгенератор да захранва по-мощен двигател, съответно да прави повече ток, при същия обем на горивото), но не е приложимо в момента, изисква научна работа и експерименти.
 5. Да оползотворим остатъчната топлина. Например да я превърнем в механична енергия и оттам - в още електричество. Или направо в електричество. Или да я използваме като топлинна енергия за други цели (отопляване на парник, на сграда?).
 6. Да създадем модели (и чертежи) за повечето съществуващи двигатели - за улеснение на ентусиастите.

И тъй нататък, само за мързеливите няма работа.

Какво ни трябва за след "първи етап"

Имам нужда от помощник (секретар). Човек грамотен и със здрав разум. Нищо друго няма значение - пол, възраст и пр. Всъщност нямам никакви други изисквания, освен "да изпълнява каквото е обещал". Няма да е зле да знае поне английски език, идеално ще е ако знае и руски и китайски (сайта трябва да е многоезичен). Може да е доброволец или нает специалист.

WEB и SEO специалисти, за изграждане и поддържане на сайта. Може да са доброволци, стажанти или наети специалисти.

Графични дизайнери, за различни графики по сайта и документацията на проекта.

Видео-монтажници (и вероятно и други специалисти) за създаване на рекламни и обучителни филмчета.

Трябват ни още машинни инженери (впоследствие: инженери по топлотехника и климатична техника), ще работят по различни части от проекта. Може да са доброволци, стажанти или наети специалисти.

Впоследствие ще се появи нужда и от други специалисти.

Търся връзка с НПО и фондации, работещи в сферата на екологията, енергетиката и образованието, за финансиране и взаимна помощ.

Заключение

Благодаря че стигнахте до тук! :-) Особено като имам предвид че ми липсват доста цифри по проекта, както и технически вярна схема, за което пак моля да ме извините. Ще се радвам да се свържете с мен за помощ и предложения по проекта, или поне на мнение в коментарите.

Leave a Reply