Здравейте,

Искам да плащам за Вашето хоби. Няма значение за мен кой сте и какъв сте. Може да сте ученик с незавършено средно образование, или пенсиониран академик с пет висши; може да учите, работите или да сте пенсионер; може да имате малко бебе, хронична болест, инвалидност или каквато и да е друга пречка да работите по обикновения начин - не ме вълнува. Дори да нямате хоби, но искате да имате (или имате [бизнес] идея), и да научите да правите нещо - добре дошли. Няма значение и къде живеете - щом четете този текст, значи можем да работим заедно. Има обаче някои условия, иначе "магията" няма да стане. Моля, проверете дали отговаряте на всички от тях, преди да ме потърсите.

Нека първо уточня какво разбирам под "хоби". Това е нещото, което правите когато нямате друга работа (а не "вместо работата"). Онова, което Ви кара да забравите целия свят, всичко и всички наоколо. Онова, за което никой няма да Ви плати, но Вие го правите с удоволствие, отдаденост... "като поп"! Това занимание, което показва че имате неимоверен запас от търпение, за да нагласите някаква дреболийка или поправите някаква грешка на сто и осмия опит. Това дело, което може би никой наоколо не споделя, никой не Ви поддържа, а дори може и най-близките Ви да се надсмиват. Това, с което (може би тайно) се гордеете. Това, което си е лично Ваше. Не е задължително да е "встрани" от професията Ви. Трябва да е в рамките на закона и морала.

Е, аз искам да Ви плащам, за да вършите това. Ето и условията:

  1. Хобито - почти каквото и да е. Може добре да изрязвате фигурки от картон. Или да ремонтирате коли. Или да пишете хубави текстове, стихове. Или да правите компютърни програми. Или да разбирате от микроелектроника. Или макраме, или оригами, шевици, плетене, рисуване, обработка на снимки и видеоклипове... Или да обичате да се ровите в Интернет. Или да администрирате форум, блог. Или просто да пишете там. Или да говорите с различни, често непознати хора... Изключенията са само две групи хобита:
    1. Разрушителни за Вас и/ли околните: например приемането на алкохол, никотин, кофеин и други токсини е масово хоби, но неприложимо в случая. Всички дела, които са опасни за всякакви живи същества, са нежелани.
    2. Насочени само и единствено към Вас: гледане на телевизия, събиране на марки, TV и компютърни игри, отглеждане на рибки... Ако Вашето хоби не може да даде някакъв продукт, материален или не, няма кой да плати за това. Обаче ако, например, можете да разпознаете полуизтрита пощенска марка и да назовете година, повод и място на издаване, тогава ставате за експерт (учител, консултант...). Това е понеже дори хобито да е насочено "към себе си", Вие сте съгласни да споделите знанието си, а това е ценно нещо.
  2. Трябва да разбирате, че няма начин веднага да получите пари, още от утре. Ще има период, дълъг или къс, в който ще работите без материално възмездие. Но то си е Вашето хоби, Вие така или иначе щяхте го правите и без пари, ако не бяхте видяли тази шантава обява. Знам със сигурност: ще дойде момент да получавате пари. Аз няма как да Ви "издоя" и да открадна труда Ви, след като Вие държите най-ценното - майсторството. Аз го нямам. Аз имам друго, което Вие нямате - знанието как да превърна Вашето майсторство в пари. Само ако сме заедно ще успеем. Помните ли какво пише на сградата на Народното Събрание?
  3. Трябва да желаете да научите нещо ново, извън Вашето хоби. Аз ще помагам, ще Ви насочвам, и ще уча заедно с Вас. На мен също ще се наложи да науча някои неща (извън моята област), каквото е потребно за делото ни. Колкото повече неща научим, толкова по-широко можем да прилагаме Вашето хоби, и толкова повече пари може да изкарате от него. Понякога обучението ще е кратко, понякога дълго - какво значение, за Вас това е просто необходимото "разширение" във Вашето хоби (съответно - в моите знания), не задължение или училище. Но ще има "контролни" и "матури". Обаче без тази "подробност" не можем да превърнем хобито в бизнес, за да искаме пари. "Който се учи, той ще сполучи"...
  4. "Дипломата". Единствената, коята признавам, е "лично доказано умение". Няма да е проблем след като сте майстор.

Ако можете да "покриете" условията, имате реален шанс Вашето хоби да започне да Ви храни, да стане професия. Аз самия в момента работя моето хоби. Като ученик "залепнах" за компютрите, мечтаех да бъда програмист, и вече 15 години храня семейството си с това.

Тук е момента да се запитате "Как плаща тоя? Защо заглавието на обявата е подвеждащо?" Разумен въпрос. Плащам с моето време. Моето време е скъпо - помислете колко пари бих спечелил, ако времето, което ще употребя за Вас, за да превърнем Вашето хоби в бизнес, аз го употребявам като програмист за моите клиенти. Подвеждащо ли е заглавието?

Не искам пари от Вас. Искам "майсторство". Аз имам "знание". Поотделно те не дават пари, но заедно - работят за нас. Нека да ги обединим двете. И ще делим резултатите. Съгласни ли сте?

Обадете ми се. Ако смеете...

Ако не: Благодаря за отделеното време! :-)

Вероятно ще съм бавен в отговорите: това начинание е в "хоби режим" за мен. По час на ден. Много ми се иска, но не мога повече. Моля бъдете търпеливи.

Последно: Ако мислите, че някой от познатите Ви ще се заинтересува от моето предложение, моля насочете го към тази страница.

 

Крум Чешмеджиев

Share this

Leave a Reply